Här är bloggen för alla samhällsorienterade nördar.
Bloggen kommer att ta upp engagerande ämnen som kan diskuteras.
Eleverna på Karlskrona Montessori friskola kan också redovisa sina arbeten på bloggen.

23 juli 2011

Massaker på Utyöa (Oslo)

Hur kunde det hända?

12 kommentarer:

 1. Ibland tänker inte människor helt klart. Men man ska inte ge mannen uppmärksamhet, för det är precis de han vill ha! Det var idiotiskt och inte alls okej på något sätt eller vis.

  SvaraRadera
 2. För att det var en högerextrimist med en gnutta för mycket narcissism som ansåg den ariska ätten vara den ända rätta. Vem som helst kan få tillgång till det han använde, bomberna hade han tillverkat själv och vapen är väll inget större problem att få tag på. Killen var psykiskt störd och borde sitta bakom lås och bom punkt slut.

  SvaraRadera
 3. Kloka tankar från er båda. Det ligger väldigt mycket i det du säger Siri, om att media gör ett stort misstag om de ger Anders Behring Breivik för mycket uppmärksamhet (vilket dessvärre redan skett, eller hur?) Alfred-din första mening sammanfattar bra vem vi har att göra med. Begreppet högerextremism och extremism/terrorism allmänhet, ska vi tala mer om under en SO-samling. Ser fram emot att läsa fler kommentarer!

  SvaraRadera
 4. Håller med Siri om det där med uppmärksamheten från media. Jag var i Kroatien när det hände och det gick dygnet runt på alla kanaler. Ändå förstår man ju varför de uppmärksammar det så mycket, folk vill ju veta vad som har hänt.

  Det är säkert fler än han i världen som har sådana här tankar, men han gjorde verklighet av dem. Hoppas bara han inte uppmuntrade de andra att göra detsamma. Det här är ju bara så hemskt och sjukt.

  SvaraRadera
 5. Håller med mina kloka klasskamrater till 100%.
  Det är sjukt hur mycket hat och smärta 1 enstaka person kan göra. Den här händelsen drabbade ju inte bara Norje utan hela världen. Det sänds och rappoteras över hela världen. Han fick/får ju verkligen uppmärksamhet, men jag tror att det var bara en liten del i vad han ville ha. Mina tankar är hur det kommer gå efter detta? Det hände ju en attack i London också, hemskt att så många vill skada våran jord och de som bor på den. Hoppas nu att alla går vidare och ser det ljusa i livet.

  SvaraRadera
 6. Eftersom att det inte sker så många terrordåd o.dyl i norden, är folk här inte vana vid det. Vi tänker alltid "Äh, det är ändå inte i närheten" när något sker i t.ex USA. P.g.a. detta är man/kvinna inte så förberedd på sånt, och säkerheten för det är inte speciellt hög. Den höjs förmodligen efter detta, dock.

  Gärningsmannen var ju då högerextremist(som nämnts tidigare), och ville slå ett slag mot sina politiska motståndare, samt få uppmärksamhet i media(som också nämnts tidigare). Sen såg ju mannen inte speciellt vettig ut heller...

  Kort och Gott
  //Max U

  SvaraRadera
 7. Terrordåden kunde hända genom en kombination av psykiskt störd högerextremist, dålig säkerhet, lätt införskaffande av explosiva ämnen (i det här fallet konstgödsel) och vapen.

  Tänk bara på att han fick sitt automatvapen genom att ansöka om licens, och att han bara kunde beställa konstgödsel utan problem.

  För att i framtiden kunna förhindra såna här saker i framtiden måste vi utbilda oss till att upptäcka dessa människorna i vårat samhälle, öka säkerheten i städerna, samt göra det svårare att införskaffa vapen och explosiva ämnen.

  SvaraRadera
 8. Måste nog hålla med mina kompisar om det mesta dem har skrivit. Han gjorde något som förändrade en hel del för väldigt många. Det han gjorde måste nog verkligen betytt något för honom, han kände nog verkligen att det var något han ville göra för annars hade man nog inte riktigt offrat sitt liv på de sättet. Att få sitta instängd resten av sitt liv när man har ganska mycket framför sig. Sen när han väl hade börjat tyckte han väl att det inte spelade någon roll om fler dog, för det skulle inte bli värre för honom.

  SvaraRadera
 9. Det kunde också hända genom att eftersom inte nåt liknande aldrig har hänt förut i Norge, så skulle det inte vara några större problem att beställa hem farliga ämnen och skaffa vapen som han alltså då gjorde.

  Som Siri och Alfred sa, så ville han nog också ha det han gjorde rätt uppmärksammat för media. Och jag kan helt och hållet hålla med om att han är psykiskt störd - Ingen normal människa gör sånt.

  Han hade säkert velat göra det under en längre tid innan det, men när han väl började och fick chansen var det nog lite svårt för honom att sluta.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att svaret på frågan sammanfattas mycket bra av er andra.

  Det ska inte gå att få tag på allt han använde till attacken utan att man lägger märke till det, även om han ska ha köpt allt från olika företag över hela världen via nätet. Det får inte vara så lätt.
  Och ja, han kan inte ha varit vid sina sinnes fulla bruk. Det är bara att hoppas att det inte finns fler med samma avsikter, och om det finns, göra avsikten ogenomförbar.
  Uppmärksamheten tror jag inte går att förhindra, bara det som utförs från första början.

  SvaraRadera
 11. Hej alla i nya år 9. Intressant att läsa om era tankar kring terrordådet i Norge.
  Vill bara flika in ytterligare ett perspektiv på Breiviks dåd. Läste en artikel i tidningen Dagen (en kristen tidning) där man i USA debatterar om Breivik är en kristen terrorist likväl som vi ofta kallar sk muslimer för terrorister då ett terrordåd utförts av en muslim.

  Kan Breivik kallas för en kristen terrorist eftersom han själv utryckt att han är "100 procent kristen"?

  SvaraRadera
 12. Vädigt intressant att läsa era tankar. Ni tar upp många intressanta perspektiv och jag kommenterar några bara kort här (vi fortsätter diskussionerna på samlingen i eftermiddag). Magnus: Intressant vinkling! Det måste vi diskutera vidare!

  Visst är det så att vi i Norden inte är beredda på den här typen av terrordåd. Byggnader i centrala Oslo var ju därför inte "terrorsäkrade".
  Vad det gäller införskaffandet av konstgödsel, kan man ju inte annat än att bli chockad över hur lätt det gick. Även om norska säkerhetspolisen faktiskt hade haft ögonen på Behring Breivik under en längre tid...

  Och visst är det helt ofattbart att en människa kan orsaka så mycket smärta och lidande, under en så kort tid!

  SvaraRadera