Här är bloggen för alla samhällsorienterade nördar.
Bloggen kommer att ta upp engagerande ämnen som kan diskuteras.
Eleverna på Karlskrona Montessori friskola kan också redovisa sina arbeten på bloggen.

22 mars 2011

Sommardåd

Idag har ni sett filmen Sommardåd. Här kan ni lämna era egna kommentarer på filmen. Skriv lite vad ni tyckte om den och hur den behandlade ämnet främlingsfientlighet.

Hoppas ni gillade den.

Mvh/ Peter o Magnus

14 kommentarer:

 1. Filmen var läskig och konstig, man visste nästan aldrig vad gubben skulle göra. Man fick kanske inte så stor blick i vad som egentligen hände i lägrena, som man trodde i början.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte att filmen var ganska konstig. Precis som Tove sa så visste man liksom aldrig vad ''mr.Denker'' skulle göra härnäst. Jag tyckte inte att man fick fram så mycket fakta om Förintelsen från filmen, vilket jag hoppades på. Man fick bara se blickar från hur det var på de lägren som judarna kom till. Jag saknade fakta.

  Filmen var inte så rolig, men det var okej, ingen film som jag precis väljer att titta på.

  SvaraRadera
 3. Det var en go film! Rolig och intressant! Fast man fick inte veta mycket om förintelsen eller mycket om andra världskriget överhuvudtaget, det var mer som en vanlig film.
  Fem av Fem tyskar!

  SvaraRadera
 4. Eftersom jag inte sett filmen så håller jag med dom andra.

  SvaraRadera
 5. Filmen var inte speciellt bra. Det fanns inte tillräckligt mycket fakta... om det hade varit mer berättelser och fakta och om han juden som var på sjukhuset kanske hade berättat något med så hade den nog varit lite bättre. För då hade man fått en klarare bild om hur det såg ut och hur de "olika människorna" kände. Fast det som var bra med filmen var att det berättades i "nutid" och det gjorde det lättare att kolla och kanske hitta lite kopplingar? Men jag vet inte om den ska visas i skolan eftersom att det inte fanns så mycket fakta.

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte att filmen var rätt så dryg för dem var på samma plats hela tiden nästan. det var inte så mycket fakta om förintelsen som jag trodde det skulle vara men men. får hoppas att den andra ger lite mer fakta.// Oscar Eckholt

  SvaraRadera
 7. Filmen var helsnurrig. Fast eftersom den handlar om andra världskriget och förintelsen väcker den mitt intresse. Jag håller dock med de om att den inte handlade alltför mycket om själva förintelsen och kriget men jag tycker ändå man fick lite inside information. Man fick verkligen se hur djupt plikten att döda judar sitter för de nazister som kom undan.

  De som hade hjälpt att döda judar hade ju blivit som hjärntvättade, de trodde det var rätt som de gjorde. Sen höll det också på så länge vilket gjorde att man mer och mer trodde sig göra rätt.

  Helt OK film, hade gärna sett en med mer inriktning på själva förintelsen.

  SvaraRadera
 8. Filmen handlade inte så mycket om själva förintelsen. Man lärde sig ingenting. Dock fick man inblick hur Hitler kunde övertala folk. Mr Denker var ju, efter 50 år, fortfarande automatiserad enligt Nazireglerna. Han hade ju blivit psykisk störd genom att vara Hitlers "slav".
  Jag tror att lite utav meningen med filmen var just att man skulle förstå hur Hitler påverkade människor.
  Filmen var inte jättebra, eller den var förvirrande. Ingen jag skulle vilja se igen.

  SvaraRadera
 9. Jag tyckte att det här var en mycket obehaglig film. Man vill gärna tro att det som hände då inte kan hända nu. Att det var inte var vanliga människor som vi som utförde de grymma handlingarna.

  Det här är verkligen en film om ondska, och det känns så otroligt att det finns människor som Mr. Denker. Hur det man tycker är historia lever i nuet. Hur Todds nyfikenhet fick sådana hemska konsekvenser både för honom och andra.
  Och att det känns farligt att gräva i den gamla ondskan samtidigt som man inte ska glömma förintelsen.

  Att se den här filmen var som att dra ut en tand. Inte så trevligt men det måste göras.

  // Louise

  SvaraRadera
 10. Jag måste hålla med de föregående talarna, det var en obehaglig och snurrig film men den saknade fakta. Visst, man fick se lite hur det gick till på koncentrationslägren, och hur hjärntvättade de som jobbade under Hitler blev, men inte så mycket bakgrundsfakta.

  SvaraRadera
 11. Filmen var ganska äcklig, och mr Denker var heeelt galen! Man fick inte veta vad han hade gjort innan Todd kom och pratade med honom, men det verkade som att han hade försökt smälta in i staden (?) och vara som de andra invånarna. När han började berätta för Todd om hur det hade varit under Förintelsen blev han som besatt, det var som att han gick tillbaka in i sin gamla roll.
  Jag tycker att det hemskaste var i slutet, när Mr Denker låg på sjukhuset, och mannen som var jude insåg att det var han som dödat hans familj, flera år tidigare. När den här juden bara övergav hela sin värdighet och grät, det var det som berörde mig mest.
  Jag tror att har man en gång varit nazist och jobbat som han gjorde kan man aldrig riktigt släppa det. Det kommer alltid finnas där, någonstans.
  /rebecka

  SvaraRadera
 12. Jag tycker att filmen var okej i början, men sen blev den bara helt skum och blev då inte speciellt se värd, man fick inte heller någon större inblick i förintelsen, som man trodde.

  SvaraRadera
 13. Fängslande film... Men varför just denna? I utbildningssyfte och för nästan ännu större inblick i förintelsen hade väl den verklighetsbaserade filmen "Eichmann" varit bättre? Hade varit intressant med en person som vekrligen existerade nämligen. Och vad det gäller nazistisk främlingsfientlighet (visserligen nynazistisk) hade "American History X" varit klockren.

  Nazitysk främlingsfientlighet... Beror Kurts passion för att döda på att han blev påverkad av den tyska armén eller var det bara ett lyckligt sammanträffande för hans del att han hamnade i den dödsmaskin som armén var då? Jag tror säkert att några maktgalna nazister gillade tanken på att de kunde leka med liv och sorg på det sättet, särskilt då deras starka ledare var väldigt övertygad om att de inte kunde stoppas. En liten kombination mellan de två alternativen alltså. De skulle däremot aldrig våga göra det om de trodde att de skulle straffas. Det är därför Kurt bara väljer offer som ingen skulle sakna (tiggaren) eller misstänka honom för (katten). De vill inte stå för vad de gör. Ett konstaterande som stärks av fakta - De flesta ledande nazisterna rymde eller låtsades att de inte hade haft något val när deras brott skulle prövas.

  SvaraRadera
 14. Filmen var ganska enformig och tråkig. men samtidigt va filmen mycket informativ.
  Men ingen film jag skulle titta på självmant.

  SvaraRadera