Här är bloggen för alla samhällsorienterade nördar.
Bloggen kommer att ta upp engagerande ämnen som kan diskuteras.
Eleverna på Karlskrona Montessori friskola kan också redovisa sina arbeten på bloggen.

3 april 2011

Prao - egna funderingar!

År 8 har varit ute på prao under 2 veckor. Det har säkert varit givande och intressant på olika sätt.

Vad har varit bra och mindre bra på de arbetsplatser ni varit?

Luften är fri - tyck till!

11 kommentarer:

 1. Okej vi börjar med de mindre bra sakerna. Tiderna var rätt hemska jag åkte hemifrån vid 6.30 och slutade där ute vid 16.00, 16.30 ungefär och det var lite tröttsamt. Men annars har det varit jätte roligt hela tiden och jag har gjort så himla mycket på SSS, Sjöstridsskolan.

  SvaraRadera
 2. Jag har fått väldigt dåliga arbetstider, eftersom jag har varit ute hos pappa på Trummenäs betyder att det knappt finns några bussar som går fram och tillbaka. Då har jag åkt ut vid åtta på morgonen och åkt hem vid 17/18.00. Annars har jag fått lära mig jätte mycket, mycket om priser, efterfrågan, budget, och väldigt mycket inom ekonomin. Det har inte varit något som har varit dåligt, utan det enda var tiderna. Men det har varit kul och jag har haft väldigt mycket att göra. :-) / Moa T

  SvaraRadera
 3. Första veckan var kanske inte den roligaste, men det hade jag inte förväntat mig heller. Personalen som arbetade där var väldigt snälla och trevliga, men att skära grönsaker i 5 dagar var väl sådär. Man märker verkligen hur stora mängder det är när man hackar 21 kg morötter till 1 dag! Jag har dock lärt mig att ta hand om en kassamaskin, olika sorters grönsaker och sådant.
  Andra veckan var det roliga saker jag fick göra, men jag fick inte göra så mycket. Vissa stunder hade jag ingenting att göra, så då fick jag utforska min dator istället. Det bra var att jag fick mitt eget ställe att sitta på, ett eget skrivbord, dator och annat sådant. De behandlade mig som om jag arbetade där och litade på mig.

  Det var bra tider båda veckorna!

  SvaraRadera
 4. Tjenare xD Jo jag var och jobbade på Möre Hotell, började kl 10:00-16:00. Först kom jag in till köket och skulle byta om och sen när jag hade gjort det så la han upp 6 st morötter i ca 15 cm långa som jag skulle kära till gästerna. Sen när jag var klar efter 30 min ... så fick jag skala potatisar .. Rätt jobbigt var det. Sen var jag klar med dig men jag tyckte inte det vår så kul efter som att han sa åhh fan vad du suger xD jag bah va !?!? Fan första gången jag gör mat till gäster. Så jag la av med det jobbet men det jobbet var ju ganska kul BARA för att jag fick gratis läsk typ 24/7 haha. Sen började jag på ett annat jobb det var på en Lagård wow. Men det var kul där det var så att jag fick lära mig att odla m.m. Dagen efter fick jag mata kossorna :S haha.. Aa det var väl det jag gjorde på min prao. /Duane DH

  SvaraRadera
 5. Under min prao tid var det jätte bra. Har nog faktiskt ingenting att klaga över. Det var mycket att göra, som att plocka upp massa varor varje dag och prismärka dem, en dag var det modevisning som jag och Isabel (en annan praktikant) fick hjälpa till att förbereda lite till. Fick även stå i kassan en dag, sen självklart städa en del och göra om skyltfönstren. Mina tider var hyfsat bra, men första veckan var jag där från 10.00 till 18.00 för det mesta sen andra veckan var det lite lugnare så fick sluta runt 16.00. Men jag hade det definitivt det kanon där! / Elin S

  SvaraRadera
 6. Jag praoade på två olika ställen för att jag kände att jag ville ha lite mer varierande jobb.
  Första veckan var jag faktiskt här på skolan och då hjälpte jag till i köket. För det mesta skalade jag potatis, skärde grönsaker, städade och åt kakor.
  Det var super trevligt verkligen och jag jobbade från åtta på morgonen till ett på eftermiddagen. Ibland stannade jag lite längre för att hjälpa personalen att städa och göra klart matsalen inför morgondagen. Det negativa var att man åt senare för att man ar tvungen att vänta tills alla andra hade ätit klart.
  Andra veckan så praoade jag i Emmaboda på ett kontor hos min mamma, och det var nog sista gången. Vi gick upp klockan sex och jobbade till fem, halv sex.
  Det var trevliga människor där och så fick man äta på deras resturang.(:
  Det var det ända positiva. Jag packade väskor och la pärmar i olika lådor och åkte till posten med allt jag hade gjort. Jag fixade väskor och packade ner olika böcker och pennor i dem till en konferens.
  Vi åkte sex mil varje morgon, och yttligare sex mil hem.
  SLASH EMMA

  SvaraRadera
 7. Mina två veckor tillbringades i Svergies huvudstad Stockholm, hos två proffs-fotografer vid namn Johan och Peter. Det är pappas gamla barndomskompisar så det var nästan en ren självklarhet att jag skulle praoa där, då jag själv skulle vilja jobba som fotograf!
  Under dessa två veckor har jag lärt mig väldigt mycket på praoen.
  Dels hur en fotograf jobbar, och även hur en ensamföretagare jobbar.
  Från att bara sitta och kolla på när Peter och Johan redigerade bilder till att vara med på en plåtning för SVT med Peter (!), så har jag fått en bild på hur det är som att jobba som fotograf. Jag har inte bara fått en blid på hur det är att jobba som fotograf, utan jag har också fått se hur en film spelas in och hur man jobbar med en film! Det var riktigt coolt och lärorikt. Peter sprang runt och fotade skådespelarna, då bilderna skulle vara till en tidning.
  Själva arbetet efter en fotografering ligger på att redigera bilden, då allt ska stämma korrekt! Ljusstyrkan ska vara i balans, bruset i bilden, kontrasten osv.. Så tiden lägger fotografer mest vid att redigera.
  Jag har också fått lära mig att fotografer oftast inte har några regelbudna tider då det varierar helt efter plåtningarna. Vissa plåtningar kan vara i ca en heldag, och andra bara i en halvtimme. Så det varierar jätte mycket!
  Själva praoen hade inget negativ med sig och både Peter och Johan var super trevliga. Detta var en dröm-prao då jag älskar att fotografera och vill bli fotograf. Och jag har blivit ännu mera sugen på att bli fotograf nu efter dessa två fantastiska veckorna! /Siri

  SvaraRadera
 8. Tjena bree vad händer jao peace bre! Jag praoade på Z bageriet med Carl Ullet Ullström under 2 veckor och det var faktiskt rätt kul, framförallt chill. Vi började klockan 10 på kvällen och jobbade fram till 2 på natten så det gick åt en del läsk och energidryck. Vi gjorde wienerbröd, vaniljhjärtan, rågskorpor, frallor i mängder och massa annat. Det fanns absolut inget negativt med denna prao förutom att kläderna luktade illa när man kom hem ;) Det var grymt att man var ledig på dagarna!
  peace bree / max

  SvaraRadera
 9. Tjeenare allihop!
  Själv praoade jag på Nättraby vägkrog i, just det, Nättraby. Armin var också där och tiderna var rätt sköna; 10 - 3. Vi fick göra en massa tråkiga saker som att dammsuga, diska, torka bord, och packa pizzasallad, såser och skala potatis. Det som gjorde det hela mycket roligare var personalen som alltid var roliga och glada. När en av dem sa att jag skulle dammsuga sade en annan till mig att jag skulle säga till den tjockisen att göra det själv.
  Vi fick också gratis mat på restaurangen så vi klarade oss utan skolmaten.
  Tack o ajö, knäckebrö!

  SvaraRadera
 10. Jamen, nu har det kommit till den punkten då jag måste ko-mmentera. Ja, det var ju så här, jag PRAOifierade på ÖB(inte Överbefälhavaren), annars känt som ÖoB av någon mystisk anledning. Låt oss börja med det negativa... inte så mycket, förutom att det var en sur käring där, många kunder som man knappt förstod vad dom sade frågade mig om konstiga saker och att mina stortår blev konstant överkörda av handtruckar(detta p.g.a att det inte fanns några stålhätteskor i min storlek). Det positiva var dock betydligt mer. Man var aldrig utan något att göra, det fanns alltid något att göra, och den andra personalen var väldigt trevlig. Dessutom fick jag tillgång till personalens godisförråd i fikarummet, så ni må tro att jag har svullat. Det var allt för mig, Hej svejs och späckpastej. // Max Urbansson

  SvaraRadera
 11. Hej Magnus, jag har haft det awesome på min prao, jag har vikt och vikt och vikt lite till men har lärt mig mycket om hur det är att jobba i en butik och självklart hur man viker! Jag hade bra tider och väldigt trevliga arbetskamrater om man kan kalla att det.
  Jag hade alltid något att göra men ibland blev det lite enformigt men jag kan tänka mig att det är ännu roligare när man får hjälpa kunder. Ett annat minus var att folk som kom in inte fattade att jag bara var en praktikant...

  //Alfred Ahlberg

  SvaraRadera