Här är bloggen för alla samhällsorienterade nördar.
Bloggen kommer att ta upp engagerande ämnen som kan diskuteras.
Eleverna på Karlskrona Montessori friskola kan också redovisa sina arbeten på bloggen.

16 april 2012

Problemlösning

Jobba i par och lös uppgiften.
Presentera era lösningar i ett bildspel.
Läs instruktionerna noga!!! Problemlösning 
SO 
Här kommer ett antal problem som du och din kamrat ska fundera över och försöka klura fram ett svar till. När ni är överens om ett svar så ska ni skriva ned det i ett dokument. När ni har skrivit färdigt ska ni även rita enkla och förklarande bilder. 
När alla i klassen är klara med uppgifterna ska vi tillsammans gå igenom dem. Ni ska visa upp ert bildspel.

Vikingarnas båtfärd på land!? 
Vikingarna reste långa sträckor på sjöar och hav, samt även floder. De svenska vikingarna reste bland annat på de långa floderna i Ryssland. Ibland hände det att floden blev för liten för att färdas på och de blev tvungna att transportera skeppet på land för att ta sig till en annan större flod. Men hur tror du att de gjorde? Skeppen var alldeles för tunga för att bära eller släpa på marken. 

Öknen blommar!? 
Som du säkert vet rinner floden Nilen genom ökenområden i Afrika. Ibland svämmar floden över och när vattnet sjunker undan igen har det blivit fuktigt i marken. Då blir jorden bördig och det växer bra, det blir alltså bra mark för bönderna att odla grödor i, till exempel korna, vete, majs och så vidare. Hur tror du att man skulle kunna få marken, som ligger ännu längre bort från Nilen, bördig? 

Skogsskövling 
I vissa skogar runt om på jorden huggs det ned mycket träd. Det finns till exempel ett stort skogsområde i Sydamerika som heter Amazonas där det fälls många träd. Finns det några problem med sådan här skogsskövling? 


Ett skepp kommer lastat… 
Vasaskeppet skulle bli en av Sveriges mäktigaste krigsskepp. Det hade kungen, Gustav II Adolf, bestämt. Tanken var att när danskarna och andra fiender fick syn på det enorma skeppet skulle de bli så nervösa att de skulle ge upp utan strid. Nu blev det inte så… Som du vet kantrade Vasaskeppet på sin jungfrufärd och sjönk till botten. Varför gjorde det? 

Bistånd 
Runt om i världen finns det tragiskt nog alldeles för många människor som lever i fattigdom. Som tur är skickar Sverige och andra länder hjälp till dessa fattiga länder. Hjälpen, eller biståndet, kan till exempel vara mat eller mediciner. De behöver detta eftersom de inte har kunskap eller maskiner som kan tillverka mat och mediciner. Problemet är bara att om maten och medicinen inte kommer fram (på grund av krig eller tjuvar) så svälter människorna och blir sjuka. 
Finns det något annat sätt att hjälpa dessa länder? Kan man hjälpa dem på ett sätt så att de kan klara sig själva i framtiden? 

Avgaser 
Om du har varit i en storstad under ”rusningstrafik” så vet du att det blir väldigt mycket avgaser i luften. Det är ett stort problem eftersom vi människor inte mår så bra, djur och natur tar skada och många forskare tror att hela jordens klimat också tar skada av avgaserna. 
Hur tycker du att man ska minska utsläppen av avgaser? 

Källa: 
Nicholas Jacobsen, Örelundskolan, Olsfors – www.lektion.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar