Här är bloggen för alla samhällsorienterade nördar.
Bloggen kommer att ta upp engagerande ämnen som kan diskuteras.
Eleverna på Karlskrona Montessori friskola kan också redovisa sina arbeten på bloggen.

6 mars 2013

Rasism och främlingsfientlighet

Detta är sista delen i projektet "Imperialism och världskrig".

Målet är att öka kunskapen kring ideologier som är rasistiska samt hur rasistiska och främlingsfientliga handlingar kommer till uttryck i samhället.
Vi ska jämföra hur det sett ut historiskt med hur det ser ut i dagens samhälle.

Uppgift:

 1. Brainstorm kring begreppen rasism och främlingsfientlighet.
 2. Forka kring förintelsen och gulag. 
 3. Välj ett ämne som tar upp rasism eller främlingsfientlighet och förbered en muntlig redovisning. Klart v.12.
 4. Vad tycker folk egentligen? Gör en enkät med frågor som rör ungdomars intställning till invandrare. Dela ut enkäten i en eller flera klasser. Sammanställ och presentera resultatet nästa onsdag v.11.
 5. Läs "Ensam och tillsammans med andra" som du fått via mejl. Kommentera dina tankar i detta inlägg. Diskutera och kommentera varandras kommentarer. Klart v.11.

2 kommentarer:

 1. Jag tror att generna ligger till grund till en viss grad, men det är helt klart miljön som står för övervägande del av hur en person är. Din uppfostran kommer följa dig hela livet och miljön och människorna runt omkring dig kommer alltid att påverka dig. Därför är det otroligt viktigt att det som finns runt omkring påverkar dig positivt.
  Människors tankesätt har förändrats med tiden. Ett bra exempel kan vara det som växte fram under andra världskriget, nazismen. Då uppfostrades alla tyska barn till att Tyskland var bäst och att alla andra raser stod lägre än dem. De trodde blint på det, eftersom de uppfostrades till att göra det. Det fanns inga andra alternativ. Det är läskigt hur man kan forma och fullständigt hjärntvätta en människa på det sättet.
  De flesta grundläggande värderingar du har kommer troligen från dina föräldrar och andra nära och kära. Man blir som man umgås som man brukar säga. Ju mer jag funderar kring detta, desto mer inser jag vilket stort ansvar föräldrarna har. /Rebecka

  SvaraRadera
 2. Som ovanstående kommentar säger kan jag hålla med om att generna kan spela roll, men att det främst är miljön som står för hur en person är. Till exempel ett barn blir ju påverkad av sina föräldrar och tar efter dem, om föräldrarna är negativa blir ju barnet också påverkat och tvärtom. Dock kan ju en person alltid ändra sig beroende på vilka personer den umgås med, men som kommentaren ovanför sa "Man blir som man umgås". Kommentaren satte fingret på det jag ville få fram.
  / Tina

  SvaraRadera